Silmäoptikot Palmu järjesti kummipelaajiensa tapaamisen

Silmäoptikot Palmu on vahvasti mukana tukemassa monenlaista paikallista liikunta- ja kulttuuritoimintaa. Raumalaisille läheisessä jääkiekossa paikallinen optikkoliike tukee niin juniorijoukkueiden kuin liigaseurankin toimintaa. Silmäoptikoiden kummipelaajia ovat Rauman Lukon edustusjoukkueen hyökkääjä Janne Keränen ja F-08 -junioreissa pelaava Max Löytökorpi.

Silmäoptikot järjesti kummipelaajilleen yhteisen tapaamisen Lukon liigajoukkueen pukukopissa. Max pääsi tutustumaan tiloihin ja esittämään kysymyksiä yli 600 liigaottelun kokemuksen omaavalle Jannelle.

Pukukoppikierros aloitetaan pelaajien oleskelutilasta, jonka seinille on ripustettu seuran edustusjoukkueiden yhteiskuvia aina 1980-luvulta lähtien. Tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiväänsä juhliva Max haluaa tietää, milloin Janne aloitti jääkiekon pelaamisen.

- Isäni vei minut neljävuotiaana ensimmäisen kerran ulkojäille. Kolme vuotta myöhemmin liityin paikalliseen Nurmijärven Kurraan. Urheilin lapsena monipuolisesti, sillä pelasin jääkiekon lisäksi myös jalkapalloa, pesäpalloa ja golfia. Myöhemmin valitsin niistä jääkiekon, sillä pidin siitä eniten, Janne kertoo.

Myös Max keskittyy harrastuksissaan tällä hetkellä jääkiekkoon. Viidettä vuottaan lajia pelaavalla nuorella miehellä on harjoituksia 2-3 kertaa viikossa, ja siihen päälle pelit.

- Pelasin aiemmin myös jalkapalloa, mutta sitten alkoi olla sen verran enemmän jääharjoituksia, että valitsin jääkiekon. Tykkään lajista, ja Raumalla laji on iso asia. Kesällä käyn kavereiden kanssa potkimassa palloa, mutta haluaisin löytää kesäksi jonkin harrastuksen, Max sanoo.

Tutustumiskierros jatkuu huollon tiloihin. Niissä pestään pyykkiä, teroitetaan luistimia, korjataan varusteita sekä hierotaan ja tarvittaessa paikkaillaan pelaajia. Urallaan Lukon lisäksi HIFK:ta ja KalPaa edustanut Janne on nähnyt monia erilaisia pukuhuoneita. Maxia kiinnostaakin, mikä niistä on tehnyt suurimman vaikutuksen.

- Jokainen on ollut omalla tavallaan hieno, mutta hienoin on ehkä FC Barcelonan pukukoppi. Siellä en tosin ole ollut pelaajana, vaan vierailijana, Keränen naurahtaa.

- Juniorina kävimme Amerikassa turnausreissulla, ja siellä oli todella hienot tilat. NHL-koppiin en ole koskaan päässyt tutustumaan. Kaikissa liigaseuroissa, joissa olen pelannut, on hyvät ja toimivat pukukopit.

Hyvät kaverit ja yhteinen tekeminen tekevät joukkueen

Joukkueurheilussa yksi tärkeimmistä asioista on yhteishenki. Siihen vaikuttaa moni asia, mutta ennen kaikkea hyvin keskenään toimeentulevat ihmiset ja heidän keskinäinen kemiansa. Max tiedustelee, kuka on Jannen paras kaveri Lukon joukkueessa?

- Meillä on paljon kivoja tyyppejä, ja viihdymme kaikki hyvin yhdessä. Minulle ehkä se parhain kaveri on Ahosen Rony, käymme paljon yhdessä esimerkiksi alku- ja jälkilämmöillä. Me olemme tunteneet toisemme jo IFK:n junioreista lähtien.

Myös Max painottaa, että joukkuekaverit ovat iso osa harrastusta.

- Hyvät kaverit ovat kiva juttu. Heidän kanssaan on mukavaa touhuta yhdessä harjoituksissa ja pelimatkoilla. Saamme pelata yhdessä jääkiekkoa eli tehdä juuri sitä, mistä me tykkäämme.

Joukkueissa sekä työ- ja kouluyhteisöissä kaikki pelaavat yhdessä yhteisen päämäärän eteen. Kiusaaminen ei sovi hyvin toimivaan tiimiin. Max tiedustelee, mitä mieltä Janne on kiusaamisesta.

- Kiusaaminen missä tahansa muodossa on väärin. Se on saatava kitkettyä pois niin kouluista kuin työpaikoiltakin. Meidän kaikkien tulee kohdella muita ihmisiä kuten haluaisimme itseämme kohdeltavan. Kiusaaminen on asia, johon pitää heti puuttua jos sellaista näkee.

Janne kysyy, että näkyykö kiusaamista esimerkiksi koulussa.

- Joskus isommat saattavat töniä pienempiään. Siihen pitää mennä väliin, ja kertoa asiasta opettajille ja vanhemmille, jotta se saadaan loppumaan, Max sanoo.

Liigajoukkueen pelaajilla on mailoja pitkä rivi, niiden kohdalla Maxia mietityttää kummasta Janne pitää enemmän, lyönti- vai rannelaukauksesta?

- Tykkään laukoa suoraan syötöstä, jos syöttö tulee hyvään paikkaan. En koe, että minulla olisi kauhean kova tykki lämärillä tai ranteella, mutta onhan se hieno tunne, kun pääsee napauttamaan oikeaan kohtaan tulevaan syöttöön ja yllättämään maalivahdin.

Janne kertoo lapsuuden idoleikseen Teemu Selänteen ja Pavel Buren. Uran varrella samassa kopissa on istunut monta kovaa pelimiestä. Näistä Janne nostaa esiin Lukkoa aiemmin edustaneet Petri Vehasen, Justin Azevedon, Mikkel Bödkerin, Frans Nielsinin ja Philip Larsenin.

Entä ketkä pelaajat ovat Maxin suosikkeja?

- Olympialaisten aikaan seurasin tarkasti Eeli Tolvasta ja Miro Heiskasta. He ovat hyviä pelaajia. Lukon joukkueesta pidän eniten Jyri Marttisesta. Hänen poikansa pelaa meidän joukkueessamme.

Ravinto ja lepo ovat urheilijan polttoainetta

Pukukoppikierros huipentuu tilaan, jossa joukkue pukee varusteet ylleen. Lattiaa koristaa Lukon logot, seiniä sinikeltaiset värit ja suuret tekstit, joista välittyy joukkueen teemat. Pukukopin päätyseinällä komeilee iso valokuva Liiga-mestaruuden kunniaksi jaettavasta Kanada-maljasta.

Tavoitteet ovat elämässä ja urheilussa tärkeitä. Nuorten junioreiden harrastuksessa tärkeintä on kuitenkin nauttia pelaamisesta ja yhteisestä ajanvietosta. Vielä ei tarvitse miettiä ammattilaisuutta, vaikka se monen nuoren miehen suurin haave onkin.

Mitä vinkkejä kokenut liigapelaaja antaisi nuorelle urheilijalle?

- Kaikkia osa-alueita kannattaa harjoitella. Tasapuolisesti niin laukausta, luistelua kuin kaikkea muutakin. Harjoittelun pitää ensisijaisesti olla aina hauskaa, jotta siitä osaa nauttia. Aina ei kaikki mene niin kuin on itse suunnitellut, mutta jatkuva yrittäminen ja omaan asiaan uskominen palkitaan.

Myös ravinnolla ja levolla on tärkeä rooli urheilijan arjessa.

- Ruoka ja uni ovat meille polttoainetta. Urheilijan tulee syödä hyvin ja monipuolisesti, sekä muistaa levätä riittävästi. Nukkuminen on yksi tärkeimmistä asioista. Mieluummin menee ajoissa nukkumaan kuin pelaa pelikonsolia pitkälle iltaan. Näin jaksaa seuraavana päivänä paremmin käydä koulua ja harjoitella.

Pukukoppikierroksen päätteeksi isketään hymyssä suin ylävitoset, ja Max saa mukaansa Janne Keräsen nimikirjoituksella varustetun kiekon. Tapaaminen oli Silmäoptikoiden kummipelaajille hieno yhteinen kokemus.

Jaa artikkeli: